Scurt istoric

Istorie Decembrie 5, 2014

Aflat în stăpânirea Mănăstirii Sucevița timp de aproape două sute de ani, cu siguranță satul Verbia a avut biserică și în perioadă mai îndepărtată dar nu știm nimic despre aceasta.

La începutul secolului XX satul Verghia făcea parte din Parohia Văculești, credem, datorită faptului că moșiile ambelor sate se aflau în stăpânirea aceleeași familii, dar în această perioadă satul nu apare în documentele oficiale nici în recensământul populației din 1912; nu avea biserică.

În anul 1980, prin strădaniile preotului Aron Vasile, de la Parohia Dimăcheni și cu contribuțiile locuitorilor satului Recea-Verbia, în mod semnificativ ale familiei Coroamă, dar și ale credincioșilor din satul Dimăcheni, s-a construit biserica „Sfinții Voievozi Mihail și Gavriil”, în partea satului care poartă numele Verbia, construcție din chirpici pe fundații de beton, tencuită în interior și exterior.

Din anul 2002 s-a înființat Parohia Recea – Verbia, cu biserica parohială „Sf. Voievozi”, dar fiind un sat mic, până în prezent nici un preot nu a optat pentru a fi paroh aici. Parohia este suplinită de preotul paroh de la Parohia Dimăcheni, cum a fost de la construcția bisericii.